Filmanmeldelse: Hereditary – dette er kremen av skrekkfilm


Jeg syns det er vanskelig å bli skremt av dagens skrekkfilmer. Et par jumpscares her, noen alt for høye lydeffekter der, eller blod og gørr som nærmest renner ut av skjermen. Men av og til kommer det en skrekkfilm som virkelig er skremmende, virkelig ekkel, og hvor jumpscares er brukt riktig (ja, det finnes en oppskrift på det også). Hereditary er en slik film.

En familie som er i ferd med å miste sine mentale sikringer

Toni Collette spiller Annie Graham, en kvinne hvis mentale sikringer er i ferd med å ryke etter morens dødsfall. Annie, med sine dype psykologiske traumer og arr er hverken i stand til å mønstre den mentale energien som skal til for å sørge over sin egen mor, eller i stand til å ta vare på sin egen familie. En familie som forøvrig også er i ferd med å miste noen mentale sikringer.

Gabrial Byrne som spiller Annies mann er en kar med den følelsesmessige rekkevidden til en te-skje, og den hasjrøykende tenåringsgutten i familien, spilt av Alex Wolff, gjør det ikke enklere for en allerede sårbar familie.

Og så har vi yngstedatteren spilt av Millie Shapiro, ei ung jente som er ute av stand til å danne bånd med andre barn, og som samtidig har som hobby å kutte hoder av fugler for å bruke de som leketøy. Et rødt flagg her, med andre ord.

Hereditary filmanmeldelse

Med disse karakterene på plass er vi klare for to timer med det som skal vise seg å være en av årets beste skrekkfilmer. Her er det bare et spørsmål om tid før familien går til helvete, men hvilken sikring som ryker først skal jeg ikke avsløre her. Én ting er sikkert; når det smeller, er det en spektakulær, uventet og sjokkerende historie som utfolder seg.

Her spilles det på all den intensiteten som kan trykkes ut av et godt gjennomført skrekkdrama.

Overgår forventningene

Hvor effektiv en skrekkfilm faktisk er avhenger av forventningene. Hvis den klarer å overgå disse på en god måte sitter du som ser på igjen med følelsen av ekte frykt, og undring- en kvalitet som mangler i alt for mange av dagens skrekkfilmer.

Hereditary skuffer ikke på denne fronten, med en historie som begynner i psykologisk thriller-hjørnet, men som sakte men sikkert forvandler seg til en surrealistisk og overnaturlig skrekkfilm der solide psykologiske traumer bygger opp en historie, bit for bit.

Hvis det er en psykologisk grøsser du er ute etter har Hereditary alt du kan ønske deg. Hvis det er en overnaturlig skrekkfilm vil du nok også bli overasket over hvordan filmen klarer å levere på flere fronter samtidig.

Her blir elementene kombinert på en elegant og gjennomtenkt måte, samtidig som filmen utfordrer deg til å tenke over hva som er en drøm og hva som er virkelighet.

hereditary filmanmeldelse

Mørke hemmeligheter

I en familie som denne kommer marerittene og de mørke hemmelighetene sakte men sikkert til overflaten. Den elektriske og eksplosive stemningen mellom karakterene gjør dette til et troverdig mareritt.

Skuespillerprestasjonene, spesielt fra Toni Collette, er imponerende og fargerike når hun portretterer levende og troverdige utførelser av sorg, sinne, frykt og raseri.

Til syvende og sist er dette en film som viser en trist tragedie fra perspektivet til en familie som er i ferd med å gå fra vettet.

Litt for mange svar

I det minste er dette sant i første halvdel av filmen. Hereditary savner nemlig noe mot slutten – når den gripende usikkerheten og den forskrudde virkelighetsoppfatningen nærmer seg klimakset, som forøvrig er en hard øvelse for lydanlegget i kinosalen. Hereditary ender opp å svare på litt for mange spørsmål – spørsmål som hadde fungert best hvis det var opp til den som ser å svare på de selv.

Det føles litt som om jeg har fått både i pose og sekk her. Filmskaperne har litt for lite tro på publikum, eller for stor tro på sin egen intelligens. Avgjørelsen om å servere svarene på sølvfat var skuffende, spesielt når filmen mesteparten av veien oppfordret til å tenke selv.

Dette er uansett bare snakk om pirking fra min side. Hereditary er fortsatt en ekstremt god skrekkfilm. Den utfordrer deg med tankevekkende konsepter, samtidig som skuespillerprestasjonene imponerer.

Dette er kremen av skrekkfilm.

hereditary filmanmeldelse

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tror du vil like disse

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format